Ο Σύνδεσμος Cans for Kids ανακύκλωσε πάνω από 25 εκατομμύρια τενεκεδάκια σε 25 χρόνια

Ο Σύνδεσμος Cans for Kids ανακύκλωσε πάνω από 25 εκατομμύρια τενεκεδάκια σε 25 χρόνια

Δημοσίευμα της αγγλόγλωσσης εφημερίδας Cyprus Mail αναφέρει τα ακόλουθα:

«Από την ίδρυσή του, το 1990, ο φιλανθρωπικός Σύνδεσμος Cans for Kids, που κέρδισε το βραβείο Energy Globe Award, έχει μαζέψει και ανακυκλώσει πάνω από 25 εκατομμύρια αλουμινένια τενεκεδάκια, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ρόζι Χαραλάμπους.

Σε συνέντευξή της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι ο στόχος του Συνδέσμου είναι να εμπλέξει όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο στην ανακύκλωση, να ενθαρρύνει κόσμο να προσφέρει εθελοντικά –έστω και για μία ώρα την εβδομάδα – ώστε να δώσει κάτι πίσω στην κοινωνία αλλά και να βελτιώσει το επίπεδο της ιατρικής φροντίδας που προσφέρεται στα άρρωστα παιδιά στην Κύπρο δωρίζοντας ιατρικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας στο κυρίως νοσοκομείο για παιδιά.

Το Cans for Kids έβαλε την Κύπρο στον παγκόσμιο περιβαλλοντικό χάρτη όταν πήρε το διεθνώς αναγνωρισμένο βραβείο Energy Globe Award, το λεγόμενο Όσκαρ για το Περιβάλλον ‘Environmental Oscar’, στην κατηγορία «νέων» το 2013.

Η κ. Χαραλάμπους σημείωσε ότι το 1990 το ενδιαφέρον για το περιβάλλον ή για ανακύκλωση στην Κύπρο ήταν πολύ μειωμένο, σχεδόν ανύπαρκτο

Όπως ανέφερε, το 1990 η ενημέρωση των πολιτών για περιβαλλοντικά θέματα ή για ανακύκλωση, εάν υπήρχε, ήταν περιορισμένη.  «Για να ενθαρρύνομε τον κόσμο να φυλάγει τα τενεκεδάκια του, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα για να αγοράσομε ιατρικό εξοπλισμό για τους παιδικούς θαλάμους στο Μακάρειο Νοσοκομείο στη Λευκωσία, όπου βρίσκονται οι κεντρικές εγκαταστάσεις για παιδιατρική φροντίδα στην Κύπρο και προσφέρει θεραπευτική αγωγή σε πολύ άρρωστα παιδιά από ολόκληρο το νησί.»

Είπε επίσης ότι ξεκινώντας δειλά από τη Λευκωσία, σήμερα το Cans For Kids έχει σταθμούς συλλογής παντού στην Κύπρο – ακόμα και σε πολλές αγροτικές περιοχές και χωριά που δεν εξυπηρετούνται από άλλα προγράμματα ανακύκλωσης, που συνήθως συλλέγουν αντικείμενα για ανακύκλωση μόνο στις πόλεις. Ο κατάλογος των σημείων συλλογής έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.cansforkids.org καθώς και στο Google maps.

Η κ. Χαραλάμπους σημείωσε ότι ο Σύνδεσμος εργοδοτεί μόνο ένα άτομο ενώ όλα τα υπόλοιπα άτομα είναι εθελοντές και όλοι μαζί ανακυκλώνουν περίπου 9 -10% των UBC (χρησιμοποιημένα τενεκεδάκια ποτών) που εξάγει η Κύπρος.

Εχοντας ως στόχο να ενημερώσομε για τη σημασία της ανακύκλωσης, συνέχισε, το Cans for Kids συχνά φιλοξενεί μαθητές στα σημεία διαλογής και εξηγά στα παιδιά τη διαδικασία που γίνεται και τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθήσουν.

Μέχρι σήμερα, το Cans for Kids δώρησε ιατρικό εξοπλισμό αξίας πέραν των 260,000 στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Παράλληλα έχει ολοκληρώσει ένα έργο με το τουρκοκυπριακό ‘Cyprus Green Action Group’, συνεργασία που είχε ως αποτέλεσμα την έναρξη ενός παρόμοιου προγράμματος στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

«Αυτό, θεωρώ, ότι είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά στην προσπάθεια για προστασία του περιβάλλοντος σε ολόκληρο το νησί,» τόνισε η κ. Χαραλάμπους, προσθέτοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες, σε πρακτικό επίπεδο, να ενθαρρύνουν τον κόσμο να γίνουν εθελοντές. «Εχομε μια εξαιρετική ομάδα, άνθρωποι από 10 μέχρι 70 χρόνων, που όταν μπορούν μας βοηθούν κάθε Σάββατο πρωί στη διαλογή και την ετοιμασία δεμάτων» ανέφερε.

Σε ερώτηση για την πορεία των προσπαθειών που γίνονται στην Κύπρο για προώθηση της ανακύκλωσης και για περαιτέρω βήματα που πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση, είπε ότι ο κόσμος στο νησί είναι «είτε πολύ ενθουσιώδης είτε δεν ενδιαφέρονται».

«Συχνά, πιστεύω, ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται πόσο εύκολο είναι να διαχωρίζει κάποιος τα σκουπίδια του στο σπίτι και να τα μεταφέρει σε σημείο ανακύκλωσης. Πιστεύω επίσης ότι πολύς κόσμος δεν γνωρίζει τα βασικά – πετώντας μόνο ένα αλουμινένιο τενεκεδάκι σπαταλάται ενέργεια. Αυτό είναι σαν να χύνεις το μισό περιεχόμενο από τενεκεδάκι με λάδι. Είκοσι τενεκεδάκια που έχουν ανακυκλωθεί μπορούν να κατασκευαστούν με την αντίστοιχη ενέργεια που χρειάζεται για να κατασκευαστεί μόνο ένα τενεκεδάκι», είπε.

Τα παιδιά που επισκέπτονται το Cans For Kids, ανέφερε, εκπλήττονται όταν βλέπουν τα τενεκεδάκια που γίνονται δέματα και το «βουνό» από τενεκεδάκια που περιμένουν τη διαλογή. «Αντιλαμβάνονται αμέσως τον όγκο αντικειμένων που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής. Πιστεύω ότι εάν περισσότεροι άνθρωποι κατανοούσαν πραγματικά τις επιπτώσεις στο περιβάλλον μας που έχει η ανακύκλωση που κάνουν, θα το έκαναν – δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το κάνουν,» πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη σημασία του βραβείου Energy Globe Award, η κ. Χαραλάμπους είπε πως «ήταν πολύ συγκινητικό που αναγνωρίστηκε η δουλειά που κάνομε από το Energy Globe Foundation στην Αυστρία. Το βραβείο Energy Globe award είναι γνωστό ως ‘the Environmental Oscar’, και αυτό έχει τεράστια σημασία για την Κύπρο. Η τελετή βράβευσης μεταδιδόταν ζωντανά από την αυστριακή τηλεόραση σε όλον τον κόσμο και αυτό, πιστεύω, έβαλε την Κύπρο στον περιβαλλοντικό χάρτη.»

Το 2012 κερδίσαμε το National Energy Globe Award, είπε, ωστόσο το World Award for ‘Youth’ ήταν κάτι το εξαιρετικό. Αφιέρωσα το βραβείο σε όλα τα νεαρά παιδιά που έδωσαν λίγο από το χρόνο τους για να βοηθήσουν το Cans For Kids όλα αυτά τα χρόνια. «Αυτά τα νεαρά παιδιά είναι πολύ ιδιαίτερα και αυτοί θα είναι οι ενεργοί πολίτες του αύριο» πρόσθεσε.

«Για εμένα, το Energy Globe Award ήταν το αποκορύφωμα της δουλειάς που έγινε για περιόδο πέραν των 25 χρόνων για ένα καλύτερο περιβάλλον στο νησί και αυτό ήταν μια μεγάλη ικανοποίηση. Η δουλειά συνεχίζεται, οποιοσδήποτε θέλει να δει τι κάνομε, ή ίσως θέλει να βοηθήσει είναι ευπρόσδεκτος να επικοινωνήσει μαζί μας,» κατέληξε.

http://cyprus-mail.com/2015/07/25/cans-for-kids-has-recycled-25-million-cans-in-25-years/