Ιδρύθηκε το πρώτο πρόγραμμα ανακύκλωσης για τενεκεδάκια στο Βορρά

Ιδρύθηκε το πρώτο πρόγραμμα ανακύκλωσης για τενεκεδάκια στο Βορρά

Σύμφωνα με την αγγλόγλωση εφημερίδα «Έχοντας ανακυκλώσει πάνω από 20 εκατομμύρια τενεκεδάκια και αφού δωρήσαμε στους παιδικούς θαλάμους στο Μακάρειο Νοσοκομείο, στη Λευκωσία, πάνω από 260,000 ευρώ, ο φιλανθρωπικός Σύνδεσμος Cans for Kids επέβλεψε την δημιουργία μιας παρόμοιας προσπάθειεας από την τουρκοκυπριακή ομάδα Turkish Cypriot Cyprus Green Action Group (CGAG).

Με αυτή την κίνηση, η ομάδα CGAG ίδρυσε την πρώτη πρωτοβουλία για ανακύκλωση από τενεκεδάκια στο βορρά, με το όνομα, Teneke Çocuk/Can Kid. Στόχος της Teneke Çocuk, που υλοποιεί η CGAG, είναι να ενεργοποιήσει το κοινό ώστε να συλλέγει και να ανακυκλώνει τα αλουμινένια τενεκεδάκια του προς όφελος άρρωστων παιδιών, όπως κάνουν και οι σύμβουλοί τους, και να χρησιμοποιεί τα έσοδα από τα τενεκεδάκια που πουλούν για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού για παιδικούς θαλάμους σε νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

«Αποφασίσαμε να χρησιμοποιούμε τα έσοδα από την πώληση των αλουμινένιων κουτιών για να βοηθούμε παιδιά που έχουν ανάγκη», είπε το μέλος της CGAG Tuğbek Kaya.

«Οι υπηρεσίες υγείας επηρεάζονται πολύ και είμαι σίγουρη ότι όταν αυτοί οι άνθρωποι ξεκινήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι υπηρεσίες υγείας θα επωφεληθούν», δήλωσε η αντιπρόεδρος του Cans for Kids Rosie Charalambous, αναφερόμενη στις δωρεές του Συνδέσμου, σε ιατρικό εξοπλισμό, στον παιδιατρικό θάλαμο του Μακάρειου Νοσοκομείου τα τελευταία 24 χρόνια.

Το όραμα του Συνδέσμου, εδώ και καιρό, είναι να πετύχει την ανακύκλωση αλουμινένιων κουτιών σε ολόκληρο το νησί.

Η ευκαιρία δόθηκε το καλοκαίρι 2013 όταν το ΕΕΑ Grants απηύθυνε πρόσκληση για προτάσεις, σημειώνοντας ότι θα χρηματοδοτούσε κυπριακούς μη κυβερνητικούς οργανισμούς για να αναλάβουν δικοινοτικά περιβαλλοντικά έργα, η γραμματέας του Συνδέσμου Βαλερί Μαυράτσα είπε.

«Πιστεύαμε ότι ο στόχος της ομάδας CGAG’s να διατηρήσει και να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον του νησιού συνάδει με το όραμα του Cans for Kids,” πρόσθεσε.

Υπό την αιγίδα του χρηματοδοτούμενου από το EEA έργου Together We Can, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν για να αναπτύξουν ιδέες και το Cans for Kids ενήργησε ως σύμβουλος του CGAG. “Θεωρούσαμε ότι μπορούσαμε να μοιραστούμε την εμπειρογνωμοσύνη μας και να αποφύγουμε τα λάθη,” είπε η κ. Μαυράτσα.

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκαν εργαστήρια, σεμινάρια και πρακτική εκπαίδευση όταν προσκαλέσαμε μέλη του CGAG να μας βοηθήσουν στη διαλογή και την διαδικασία συμπίεσης των αλουμινένιων κουτιών.

Ενθαρρύναμε τα μέλη του CGAG να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις του Συνδέσμου μας και τους δώσαμε συμβουλές για το πώς να τοποθετούν, σε στρατηγικά σημεία, καλάθους για να μαζεύουν τενεκεδάκια και πώς να εξασφαλίσουν τη στήριξη των νέων παιδιών.

Η κ. Μαυράτσα είπε ότι η ανάπτυξη του Can Kids αποτελεί μια βιώσιμη και μακροχρόνια λύση στην συσσώρευση τόνων από αλουμίνο στους χώρους υγειονομικής ταφής στο νησί και η λύση με μια κατάσταση όπου όλοι θα κερδίσουν.

«Δεν μπορούμε να διαχωρίσομε το περιβάλλον, ούτε μπορούμε να το αποδώσουμε στη θρησκεία, την γλώσσα ή τη φυλή. Το περιβάλλον είναι μια οντότητα, ολόκληρο και πρέπει να το προστατεύομε γιατί είναι το σπίτι μας, του καθενός από εμάς», πρόσθεσε ο πρόεδρος του CGAG Doğan Sahir.

Το CGAG και το Cans for Kids κατάφεραν να δημιουργήσουν μια παραδειγματική συνεργασία.

«Μαζί είχαμε κοινές εμπειρίες, το αίσθημα του ενθουσιασμού, της φιλίας, της εμπιστοσύνης, κατανόησης, αλληλεγγύης και συνεργασίας για ένα καλύτερο περιβάλλον,»πρόσθεσε η πρόεδρος του Cans for Kids Όλγα Δημητριάδη.

Ο Kaya είπε ότι η CGAG έχει ήδη τοποθετήσει πέντε καλάθους συλλογής στη βόρεια πλευρά της Λευκωσίας, με προοπτική να επεκταθούν σταδιακά σε άλλες πόλεις. Θα πουλούμε τα τενεκεδάκια για να συγκεντρώσουμε λεφτά για νοσοκομεία, είπε.